Skip to main content
mei 17, 2021

Onderhoud tijdens thuisvakantie – de invloed van het nieuwe normaal op garages

Met de onzekerheid over welke landen vakantiegangers uit het buitenland zullen toelaten deze zomer, ziet het ernaar uit dat het een seizoen van thuisvakanties wordt, waarbij het versoepelen van lockdownbeperkingen in bepaalde gebieden het mogelijk maakt om familieleden te bezoeken en op kampeer- en wandelvakanties te gaan. Property Reporter meldde onlangs een toename in de vraag naar de aanschaf van vakantiehuisjes voor de verhuur, waarbij vooral strandresorts populair zijn.

Terwijl de mogelijkheid voor autoritten en binnenlandse vakanties weer in zicht komen, anticiperen we een toename in het aantal verzoeken voor onderhoud na de lockdown – alsmede een mogelijke toename in pechgevallen omdat voertuigen voor het eerst weer worden gebruikt voor lange ritten. Het technische team van Autodata neemt deze maand het onderhoud door dat u kunt aanbieden voor de voertuigen van uw klanten.

Head of Product van Autodata Keith Darby zegt: “We hebben onlangs Service-adviseur geïntroduceerd, een interface-dashboard waarmee zowel monteurs als baliemedewerkers in één oogopslag de onderhoudsitems kunnen vinden die worden aanbevolen op dat moment in de levensloop voor het voertuig worden – en wat eraan komt. Als een klant zijn auto gereed wil hebben voor een autorit, zorg er dan voor om te controleren welk onderhoud uitgevoerd had kunnen worden over het afgelopen jaar en overweeg om er tevens enige aankomende onderhoudsitems bij te verkopen om te verzekeren dat het voertuig rijklaar is. Het is een win-win-situatie!”

Banden – Autodata ziet de meeste vraag naar gegevens over banden vroeg in de winter omdat klanten dan wisselen naar winterbanden – maar te weinig gebruik kan banden ook beschadigen als ze stil blijven staan, omdat constante druk op één hoek leidt tot vlakke plekken, waarbij het deel van de band dat in contact is met de grond vlak wordt. Als een voertuig gedurende een maand of langer stil heeft gestaan, dan kan dit leiden tot semipermanente vlakke plekken, wat trillingen, inconsistente besturing en zelfs lekke banden veroorzaakt.

Banden worden net zo geavanceerd als de rest van moderne voertuigen, met draadloos bijgewerkte sensors voor bandenspanningscontrolesystemen in de band, die worden gevoed door een kleine, niet te vervangen batterij. Sensors voor bandenspanningscontrolesystemen zijn niet onfeilbaar en kunnen worden geactiveerd door te rijden over een kuil of verkeersdrempel. Het indicatielampje voor het bandenspanningscontrolesysteem kan worden hersteld door de auto gedurende 10 minuten ter rijden met een snelheid van 80 km/h. Als dit niet werkt, dan zijn de volgende methodes waarschijnlijk effectief:

  • Ontkoppel de accu, zet de contactsleutel op ‘On’ en bedien de claxon. Dit ontlaadt de resterende stroom in het circuit van het voertuig. Sluit de accu weer aan.
  • Pomp de banden 0,2 bar (3 psi) harder op dan de aanbevolen bandenspanning en laat ze dan volledig leeglopen. Pomp de banden opnieuw op tot de juiste spanning. Dit moet de sensors dwingen om bij te werken.

Merk op dat reservebanden ook steeds vaker zijn voorzien van een sensor voor een bandenspanningscontrolesysteem! Zorg er bij het diagnosticeren van een aanhoudend waarschuwingslampje voor het bandenspanningscontrolesysteem voor dat de reserveband in of onder de kofferbak ook is opgepompt.

Remmen – Vastgelopen remzuigers en klemmende blokken kunnen een ernstig probleem zijn voor voertuigen die gedurende langere tijd buiten in een vochtige omgeving staan. Een inspectie van de remmen voor het onthullen van alle storingen moet deel uitmaken van elk onderhoud na thuiswerken of thuisvakanties.

Motorolie – Auto’s die gedurende langere tijd stilstaan, kunnen last krijgen van het doorsijpelen van olie – lekkende olie kan de pakkingen rondom de klepstelen en krukas beschadigen. Dit is vooral cruciaal bij dieselmotoren. Als het verversen van de olie van het voertuig een keer is overgeslagen, zorg er dan voor dat het in uw suggesties voor onderhoud wordt opgenomen.

Airconditioning – Overweeg om uw klanten een regeneratie van de airconditioning aan te bieden; ook al ziet Autodata in het algemeen de meeste vraag voor gegevens voor airconditioning in de zomermaanden, er kan zich vocht ophopen in de airconditioning van auto’s die gedurende langere tijd zijn geparkeerd. Naast het ontstaan van een onaangename, muffe geur, kan dit het systeem beschadigen door corrosie van de kleppen of rubberen pakkingen. De module Airconditioning van Autodata bevat essentiële systeeminformatie, overzichten en elektrische schema’s voor monteurs.

Ruitenwissers – In veel landen moeten ten minste de voorruitenwissers in goede staat verkeren om een veiligheidscontrole van het voertuig te doorstaan – ze moeten in staat zijn de voorruit vrij te maken om de bestuurder duidelijk zicht op de weg te bieden. Koude omstandigheden tasten het rubber deel van een ruitenwisserblad aan, wat minstens eenmaal per jaar moet worden vervangen, waardoor nieuwe ruitenwissers een gemakkelijke bijverkoop zijn bij het onderhoud na een lockdown.

Vering en wieluitlijning – Aangezien niet-essentiële wegreparaties werden opgeschort tijdens de lockdown in sommige landen en dit op het noordelijk halfrond aan het einde van de winter was, is het belangrijk om te verzekeren dat de vering in goede staat is. Als water bevriest in barsten in de weg, dan zet het uit en veroorzaakt kuilen die de vering kunnen beschadigen en de wieluitlijning kunnen verplaatsen. De module Wieluitlijning van Autodata biedt model-specifieke afstelgegevens en aanhaalkoppels. Bekijk hier ons technische artikel voor meer informatie over wieluitlijning.

Accu – Als de klant een lange autorit plant nadat het voertuig gedurende enkele maanden niet is gebruikt, overweeg dan om een nieuwe accu aan te bieden. In de handel verkrijgbare starthulpen kunnen handig zijn om een voertuig te starten dat niet vaak wordt gebruikt, maar kan de levensduur van de accu op langere termijn schaden. Kou kan ook de levensduur van de accu aantasten – en Autodata ziet ongeveer twee keer zoveel gebruik van haar accumodule tijdens wintermaanden. Voertuigen worden steeds complexer en dat geldt ook voor het ontkoppelen en weer aansluiten van de accu, met zoveel geëlektrificeerde systemen. De module Accu van Autodata verschaft informatie over het ontkoppelen en vervangen van accu’s.

Chris Wright, Managing Director van Autodata zegt: “Autodata heeft hard gewerkt tijdens de lockdown om te verzekeren dat ons product zo goed mogelijk is bijgewerkt. Technische gegevens zijn niet statisch en onze online werkplaatsapplicatie wordt regelmatig bijgewerkt met de meest recente reparatie-informatie van fabrikanten om praktijkgegevens te weerspiegelen over hoe snel onderdelen slijten en problemen die zich kunnen voordoen. We bieden een abonnement voor Service & Maintenance met essentiële technische informatie, onderhoudsschema’s en reparatietijden voor werkplaatsen, alsmede een alles omvattende versie Diagnostic & Repair met storingscodes, elektrische schema’s, storingen en oplossingen en meer.”

Bezoek www.autodata-group.com voor meer informatie over Autodata of om het vandaag nog te proberen

Share this article: