Skip to main content
mars 26, 2023

Når er en bil med hybriddrivsystem ikke en hybrid?

Jeg er litt forvirret av bilprodusentens bruk av begrepet “hybrid” når de skal beskrive bilens fremdriftssystem. Ifølge leksikonet betyr “hybrid” noe som fremkommer ved krysning eller sammensetning av flere elementer. I bilverdenen er begrepet “hybrid” synonymt med biler som drives frem ved hjelp av en kombinasjon av fossilt drivstoff og elektrisitet, men hvorfor tenker vi alltid på hybridbiler som en kombinasjon av fossilt drivstoff og elektrisitet? Hvis vi følger leksikonets forklaring på hva hybrid er, vil da en bil som drives frem av bensin og gass, f.eks. LPG eller CNG, bli betraktet som en hybrid?

En viss japansk bilprodusent satte standarden svært høyt da de først masseproduserte sin bil med hybriddrivsystem og gjorde den tilgjengelig for publikum, og det er her begrepet hybrid passer best på kombinasjonen av to ulike kraftkilder til fremdrift av en bil. I mange år var det slik at når noen nevnte ordet “’hybrid” i forbindelse med biler, var Toyota Prius det første man tenkte på. Prius kombinerte en forbrenningsmotor som går på bensin og en elektrisk motor sammen med et høyspenningsbatteri til fremdrift av bilen, og ble i løpet av kort tid bilen man måtte ha for å “bidra til å redde planeten”.

Andre bilprodusenter var ivrige på å vinne heder for grønne meritter og har sluttet seg til hybridtrenden, men alt er ikke som det ser ut til ved nærmere ettersyn. Ta for eksempel Micro Hybrid Drive (MHD). Det høres bra ut når du sier det, men er systemet en hybrid i den betydningen vi alle kjenner til når vi tenker på en Prius hybrid? Dessverre ikke, noen tidlige MHD-systemet var ikke noe mer enn et stopp-start-system for motoren! Og så har vi “mild hybridbil” – i de fleste tilfellene benytter denne typen hybridsystem en elektrisk motor til å bistå forbrenningsmotoren. En elektrisk motor driver ikke frem bilen alene. Den siste inkarnasjonen av fremdriftssystemet under hybridbetegnelsen er et 48 volts mildt hybriddrivsystem. Heller ikke dette systemet bruker en elektrisk motor alene til å drive frem bilen, men det elektriske systemet bistår forbrenningsmotoren under akselerasjon og ved å overta styringen av noen systemer, som for eksempel klimaanlegget og i noen tilfeller også turboladingen.

Forstå meg rett, jeg er fullt og helt for å gjøre verden til et grønnere sted, og det er gjort utrolige fremskritt og nyvinninger innen bilteknologi for å oppnå dette. Jeg vil bare et bilprodusentene skal være tydelige på hva en hybrid er når de setter betegnelser på bilene sine. Du må tross alt vite hvilken type hybriddrivsystem du har å gjøre med, særlig når systemet skal stenges ned for å utføre reparasjonsarbeider.

Share this article: