Skip to main content
aprilie 28, 2023

Poate cineva fi cu adevărat „complet instruit”? 

„Avem mecanici complet instruiți”, sau ceva asemănător, este o frază pe care o veți vedea adesea în reclamele pentru service-uri, dar este ea adevărată? Ce înseamnă să fii „complet instruit” și poate vreodată un tehnician să fie cu adevărat așa? 

Adevărul este că există întotdeauna ceva nou de învățat, mai ales în domenii care evoluează și avansează continuu, așa ar este tehnologia auto, ceea ce înseamnă că o persoană nu a învățat neapărat tot ce se poate ști despre un anumit domeniu sau subiect.

Învățare pe tot parcursul vieții

În contextul anunțurilor privind service-urile, „complet instruit” înseamnă că o persoană a absolvit cursuri de instruire și deține certificate care arată că are cunoștințele și competențele necesare pentru a îndeplini un anumit rol sau o anumită funcție în mod competent și cu încredere. Acest lucru nu înseamnă că știu totul, ci mai degrabă că au o bază solidă și competențe pe care să se bazeze în timp ce continuă să învețe și să dobândească experiență. 

Învățarea continuă este esențială în orice domeniu și este important ca persoanele să realizeze că există întotdeauna loc pentru dezvoltare și ameliorare. Chiar și cei mai experimentați și cunoscători profesioniști din domeniul lor pot beneficia de pe urma instruirii continue și a dezvoltării profesionale, pentru a fi la curent cu cele mai recente evoluții, tendințe și bune practici. 

Investiția în dezvoltarea profesională continuă

Cu toate acestea, câte service-uri pot susține cu adevărat că investesc în acest tip de dezvoltare profesională continuă? Cercetările efectuate de organizația profesională pentru post-vânzare GiPA arată că majoritatea service-urilor oferă în medie angajaților doar 10 ore de instruire pe an, iar cu cât numărul de angajați este mai mic, cu atât mai puține ore de instruire sunt oferite, în medie. Cu toate acestea, pretenția de a avea tehnicieni „complet instruiți” este încă prezentă, chiar dacă sistemele și tehnologia auto au evoluat. 

Din fericire, există un răspuns adecvat pentru proprietarii de service-uri de toate mărimile. În ultimii ani, diverși furnizori au oferit cursuri de instruire online, mult mai implicate decât simpla citire a unor pagini de informații de pe un ecran. Programele moderne, cum ar fi Autodata Training, oferă învățare prin metode multimedia, cum ar fi materiale video interactive, puncte de învățare detaliate și teste regulate pentru a verifica dacă studentul a înțeles subiectul. 

Autodata Training oferă peste 350 de cursuri video pe o varietate de subiecte, iar un abonament oferă acces la un portal de instruire interactiv. Programul oferă certificate profesionale de absolvire, o evidență digitală a realizărilor în materie de instruire și noi module adăugate în mod regulat. 

Sunt disponibile abonamente pentru tehnicienii individuali care doresc să își continue propria dezvoltare sau pentru managerii care doresc să-și instruiască toți membrii echipei. În acest caz, proprietarii de service-uri pot cumpăra o cheie de site pentru fiecare utilizator desemnat. Managerul poate primi și rapoarte din sistem privind progresul fiecărui tehnician. 

Deși nici cel mai bun tehnician nu poate ști totul, nu a existat niciodată o perioadă de schimbări atât de dramatice în tehnologia auto, așa că este vital ca toți cei implicați în procesul de reparații să se instruiască regulat în cele mai recente tehnologii, indiferent de anii de vechime. Programul de instruire actualizat în mod regulat îi ajută să facă exact acest lucru, iar faptul că este la cerere înseamnă că poate fi adaptat la programul lor. 

Expresia „complet instruit” este în mare parte incorectă, dar cu ajutorul instruirii video ușor accesibile, nu există niciun motiv pentru care fiecare tehnician să nu poată afla despre cele mai recente sisteme și tehnologii auto imediat ce un modul este lansat, în schimb există toate motivele pentru care ar trebui să o facă. 

Share this article: