Skip to main content
26 maaliskuun, 2023

Milloin hybridiauto ei ole hybridi?

Autonvalmistajat ovat alkaneet viljellä hybridiä hämmentävillä tavoilla kuvaillessaan autojensa voimansiirtoa. Sanakirjamääritelmän mukaan hybridillä tarkoitetaan kahden eri eläin- tai kasvilajin risteymää. Automaailmassa hybridi ymmärretään ajoneuvoksi, jonka voimalinja perustuu fossiiliseen polttoaineeseen ja sähköön, mutta miksi oikeastaan ajattelemme näin – onko hybridissä aina oltava fossiilista polttoainetta ja sähköä? Sanakirjamääritelmän mukainen hybridi voisi käyttää vaikkapa bensiiniä ja maa- tai nestekaasua – sehän olisi myös hybridi?

Eräs japanilainen autonvalmistaja nosti riman todella korkealle, kun se otti ensimmäisenä massatuotantoon automallin hybridikäyttöjärjestelmällä. Tuossa autossa yhdistyy parhaiten hybridin määritelmän mukainen voimanlähteiden risteymä. Useiden vuosien ajan Toyota Prius edusti lähes automaattisesti hybridin merkitystä automaailmassa. Prius yhdisti bensiinikäyttöisen polttomoottorin korkeajänniteakun kanssa toimivaan sähkömoottoriin, ja siitä tuli nopeasti juuri se auto, joka auttaisi pelastamaan planeettamme.

Muille autonvalmistajille tuli kova kiire vihertyä, ja ne ovat nyt liittyneet joukolla hybridirintamaan. Kaikki ei kuitenkaan ole aina sitä, miltä näyttää. Esimerkiksi käy vaikkapa mikrohybridi (MHD). Kuulostaa tosi hienolta, mutta tarkoittaako se hybridijärjestelmää siten kuin me sen Toyota Priuksesta tunnemme? Valitettavasti ei, sillä jotkin aikaisemmat MHD-järjestelmät olivat itse asiassa vain moottorin stop-start-järjestelmiä! Vastaavaan tapaan myös ns. kevythybridillä tarkoitetaan useimmiten hybridijärjestelmää, jossa sähkömoottori avustaa polttomoottoria, mutta ei itse pysty liikuttamaan autoa. Uusin hybridimerkin kylkeensä saanut voimalinja on 48 voltin kevythybridijärjestelmä. Tässäkään järjestelmässä ei ole auton liikuttamiseen kykenevää sähkömoottoria. Sähköjärjestelmä vain avustaa polttomoottoria kiihdytyksissä sekä vastaa joidenkin järjestelmien toiminnasta, esim. ilmastoinnista tai (joissakin tapauksissa) turboahtamisesta.

Älkää nyt käsittäkö minua väärin. Koska maailman on viherryttävä, arvostan suuresti autoteknologian huimaavien edistysaskelten ja innovaatioiden osuutta tässä kaikessa. Toivoisin vain, että autonvalmistajat malttaisivat nimetä hybridinsä selkeämmin, Meidän olisi hyvä aina ymmärtää, millaisen hybridijärjestelmän kanssa olemme tekemisissä. Varsinkin silloin, kun joudumme tekemään sen virrattomaksi korjauksia varten.

Share this article: