Skip to main content
april 28, 2023

De snelste auto van de jaren 90

Een snelle pubquiz voor u: ‘Wat was de snelste auto van de jaren 90?’. Hier is een hint: de auto was Brits!

Het modewoord van de jaren 90 was snelheid, met name regelrechte topsnelheid. De honger van de mens naar snelheid was echter niet alleen iets van de jaren 90. Dit begon al vrij snel nadat de auto werd uitgevonden.

Dus, terug naar de pubquiz: ‘Wat was de snelste auto van de jaren 90?’. Gaf u de Jaguar XJ220 als antwoord, dan zat u dichtbij. Maar helaas geen applaus. Als u de McLaren F1 (straatversie) hebt gezegd, dan hebt u wel een applaus verdiend. De McLaren F1 was uniek in zijn ontwerp met de bestuurder vooraan en in het midden van de auto. Aangedreven door een 6,1 liter V12-motor, bereikte de McLaren F1 niet alleen de mijlpaal van 320 km/u, hij ging daar zelfs ver bovenuit met een topsnelheid van 386 km/u!

Maar voordat u het applaus in ontvangst neemt, was de McLaren F1 met al zijn technische prestaties niet de snelste auto van de jaren 90! Die eer gaat naar de Thrust SSC, die op 15 oktober 1997 op de Black Rock Desert zoutvlakten een verbluffende 1228 km/u bereikte. De dominantie van de Thrust SSC was zo groot dat hij tot op de dag van vandaag, zo’n 26 jaar later, nog steeds het regelrechte snelheidsrecord op land heeft. De Thrust SSC moest twee runs voltooien, binnen een bepaald tijdsbestek, over een vliegende mijl en brak bij elke run daadwerkelijk de geluidsbarrière. Het allereerste landvoertuig ooit om dit te doen! Bij het doorbreken van de geluidsbarrière creëerde de Thrust SSC een sonische knal die op de zoutvlakten en ver daar vandaan duidelijk te horen was. De technische specificaties van de Thrust SSC zijn vrij opmerkelijk. Met een lengte van 16,5 meter en een gewicht van meer dan 10 ton, en aangedreven door twee naverbrandende Rolls-Royce Spey turbofanmotoren, beschikte hij over een totale stuwkracht van 223 kN (ongeveer 50.000 pounds-force), hetgeen gelijk staat aan ongeveer 102.000 pk.

Hoewel hij niet voor acceleratie gebouwd werd, bereikte hij binnen ongeveer 4 seconden een snelheid van 160 km/u. En op topsnelheid verbruikte hij 18 liter brandstof per seconde!

De interesse van de wereld in regelrechte topsnelheid is inmiddels afgenomen en tegenwoordig gaat het meer om zuinigheid in plaats van snelheid, maar er gloort nog steeds hoop voor het volgende tot doel gestelde landsnelheidsrecord van 1000 mijl per uur (1600 km/u). Er rommelt al enkele jaren een project om precies dit te behalen. Om een hoge snelheid te bereiken, is geweldige engineering vereist. Maar , maar vraag elke ingenieur wat er nodig is om een dermate hoge snelheid te bereiken, dan luidt het antwoord waarschijnlijk: gegevens… en veel ervan!

Share this article: