Skip to main content
april 28, 2023

Kan iemand ooit echt ‘volledig opgeleid’ zijn? 

‘We hebben volledig opgeleide monteurs’, of iets dergelijks, is een uitdrukking die vaak in garageadvertenties te zien is. Maar klopt dit wel? Wat houdt ‘volledig opgeleid’ in en kan een technicus dat ooit echt zijn? 

Er is altijd iets nieuws te leren en dat geldt vooral voor gebieden die voortdurend evolueren en vooruitgaan, zoals voertuigtechnologie. Dit betekent dat iemand niet per se alles weet over een bepaald segment of onderwerp.

Een leven lang leren

In de context van garageadvertenties betekent volledig opgeleid zijn dat iemand trainingen heeft voltooid en certificaten heeft vergaard die de benodigde kennis en vaardigheden aantonen om een bepaalde taak of functie competent en zelfverzekerd uit te voeren. Dit betekent niet dat diegene alles weet, maar eerder dat deze persoon over een solide basis en de vaardigheden beschikt om op voort te bouwen, terwijl hij of zij blijft leren en ervaring blijft opdoen. 

Continu leren is essentieel op elk gebied en het is belangrijk dat individuen erkennen dat er altijd ruimte is voor groei en verbetering. Zelfs de meest ervaren en deskundige professionals in hun vakgebied kunnen profiteren van continue training en professionele ontwikkeling om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, trends en best practices. 

Investereren in continue professionele ontwikkeling

Maar hoeveel garages kunnen daadwerkelijk zeggen dat ze in dit soort continue professionele ontwikkeling investeren? Uit onderzoek van aftermarket brancheorganisatie GiPA blijkt dat een meerderheid van de garages gemiddeld slechts 10 uur training per jaar aan haar medewerkers geeft. En hoe kleiner het aantal medewerkers, hoe minder uren training er gemiddeld worden gegeven. De claim van ‘volledig opgeleide’ technici is er echter nog steeds te lezen, ook al zijn voertuigsystemen en -technologie verder ontwikkeld. 

Gelukkig is er een geschikt antwoord voor eigenaren van garages in elke categorie. De afgelopen jaren hebben verschillende aanbieders online trainingen aangeboden, die veel meer te bieden hebben dan alleen het lezen van pagina’s met informatie op een scherm. Moderne programma’s, zoals Autodata Training, bieden leermethodes met multimedia, zoals interactieve video’s, gespecificeerde leerpunten en regelmatige tests om te controleren of de cursist het onderwerp heeft begrepen. 

Autodata Training biedt meer dan 350 videocursussen over uiteenlopende onderwerpen en een abonnement hierop geeft toegang tot een interactief trainingsportaal. Het programma biedt professionele deelnamecertificaten, een digitaal record van trainingsprestaties en nieuwe modules die regelmatig worden toegevoegd. 

Abonnementen zijn beschikbaar voor individuele technici die hun eigen ontwikkeling willen bevorderen, of voor managers die al hun teamleden willen trainen. In dat geval kunnen garagehouders een sitesleutel kopen waarvan elke genomineerde gebruiker gebruik kan maken. De manager kan ook rapporten ontvangen over de voortgang van elke technicus in het systeem. 

Hoewel zelfs de beste technicus onmogelijk alles kan weten, is er nog nooit zo’n drastische verandering in de voertuigtechnologie geweest als nu. Het is dus van vitaal belang dat iedereen die betrokken is bij het reparatieproces regelmatig training krijgt over de nieuwste technologieën, ongeacht hoeveel jaar ze al werkzaam zijn. Het trainingsprogramma, dat regelmatig wordt bijgewerkt, helpt hen precies dat te doen. En dat kan on-demand, wat inhoudt dat het altijd in hun schema kan worden ingepast. 

De uitdrukking ‘volledig opgeleid’ is misschien grotendeels onjuist, maar met direct beschikbare videotraining kan er meer worden geleerd over de nieuwste voertuigsystemen en -technologie zodra er een module wordt geïntroduceerd. Alle reden dus om dat te doen. 

Share this article: