IMPORTANT: Due to global Microsoft outages caused by CrowdStrike software issues, we are currently experiencing disruptions. We apologize for any inconvenience and appreciate your patience as we work to restore full functionality.
IMPORTANT: Due to global Microsoft outages caused by CrowdStrike software issues, we are currently experiencing disruptions. We apologize for any inconvenience and appreciate your patience as we work to restore full functionality.
Skip to main content
december 22, 2022

EV’s jagen razendsnelle veranderingen aan

Ons klimaat verandert en deze verandering heeft nu al een impact op ons dagelijks leven, van wat we eten en waar we op vakantie gaan tot wat en hoe we rijden. Nu de schaduw van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering opkomt, zetten we ons in om de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur ruim onder 2 °C te houden en tegen 2050 energieneutraal te zijn, wat betekent dat er ook voor ons verandering op komst is.

Transport is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot, dus de overgang naar koolstofarme transportoplossingen is reëel en dringend als we aan onze klimaatverplichtingen willen voldoen.  Voor velen is de overstap naar elektrische mobiliteit de weg voorwaarts. De verschuiving is onvermijdelijk en komt nu al in een stroomversnelling.  We naderen nu snel een omslagpunt: elektrische voertuigen (EV’s) worden meer verkocht dan dieselvoertuigen en de verkoop van EV’s zal in 2022 een recordhoogte bereiken, goed voor ongeveer 13% van de wereldwijde autoverkoop.  Tegen 2030 zullen er naar schatting tussen de 8 en 11 miljoen elektrische voertuigen in het Verenigd Koninkrijk rondrijden, goed voor 1 op de 4 auto’s. Wereldwijd ligt dit op zo’n 230 miljoen, en die verandering zal versnellen. Deze verandering wordt over de hele wereld door wetgeving gestuurd. Veel landen verbieden bijvoorbeeld de verkoop van auto’s met een interne verbrandingsmotor (ICE) per 2030, en alleen hybride voertuigen die voldoen aan strikte emissiedoelstellingen zijn tot 2035 beschikbaar.  Over een kleine 13 jaar zullen dus alle nieuwe auto’s op alternatieve brandstoffen rijden. 

Meer EV-modellen dan ooit tevoren

Alle autofabrikanten ontwikkelen hun EV-series en dat gebeurt snel. Er zijn nu in 2022 5 keer meer EV-modellen beschikbaar dan in 2015.  En het zijn niet alleen auto’s, het zijn alle voertuigen, van bestelwagens van 2 ton tot en met vrachtwagens van 44 ton.  Het is essentieel om te begrijpen dat niet alle EV’s hetzelfde zijn, er bestaat geen universele oplossing.  Sommige fabrikanten ontwikkelen in-wheel aandrijving waarbij op elke wielpositie een elektromotor is gemonteerd; anderen kiezen voor een meer conventionele benadering waarbij een motor stroom krijgt van de tractiebatterijen. Ook zullen de batterijen die tegenwoordig worden gebruikt snel evolueren want de vooruitgang in de batterijtechnologie zal tot een verandering leiden nu fabrikanten ernaar streven om de laadtijd van voertuigen te verkorten.  Ook de laadinfrastructuur zal hier grote invloed op hebben. De constante factor hier is verandering, dus het is hoog nodig dat iedereen die voertuigen repareert of onderhoudt, hier klaar voor is. 

Bedreigingen en kansen voor reparatiewerkplaatsen

Of het nu gaat om een reparatie of een servicebeurt, uw aanpak zal moeten veranderen. Bij EV’s hoeft er geen olie ververst te worden, zijn er geen bougies, brandstoffilters, koppelingen of uitlaten; het onderhoud zal zich toespitsen op luchtfilters, airconditioning, remvloeistof en remblokken, hoewel remblokken van een EV twee keer zo lang meegaan als van een conventioneel ICE-voertuig. Het zal een uitdaging zijn om EV’s onder de knie te krijgen en er een winstkans van te maken in de aftermarket.  Reparatiewerkplaatsen en monteurs die verandering omarmen, zullen floreren, anderen zullen te maken krijgen met een afnemend wagenpark en minder kansen om winst te maken.  

Enorme tekorten aan vaardigheden

De realiteit is dat de overgrote meerderheid van de monteurs vandaag de dag niet gekwalificeerd is om aan EV’s te werken. Het Britse IMI geeft aan dat slechts 3% van de monteurs volledig gekwalificeerd is om EV’s te onderhouden en te repareren, een enorme vaardigheidskloof.  Autofabrikanten doen er alles aan om hun technici op te leiden, maar in de aftermarket is de beschikbaarheid van hoogwaardige informatie voor diagnostiek en training beperkt.   

Autodata komt met de eerste oplossing ter wereld

Om zijn klanten te ondersteunen bij de complexiteit van verandering – en gebruikmakend van meer dan 50 jaar ervaring – presenteert Autodata nu standaard onbeperkte toegang op hun platform tot video’s over Training & Diagnostiek.  Met meer dan 60 uur en 350 video’s met op maat gemaakte inhoud over inzicht, diagnostiek en reparatie van nieuwe voertuigtechnologieën behandeld, van ADAS tot hybride voertuigen, volledig elektrische en geconnecteerde voertuigen.  Deze beschikbare video’s over diagnostiek vormen een krachtig referentiehulpmiddel voor monteurs om hun reparaties in realtime te vergelijken met een uitgebreide bibliotheek met OE-voertuiginformatie. Onze voortdurend groeiende collectie video’s, ontworpen door en voor experts, kan specifiek helpen om verstoringen en vertragingen tot een minimum te beperken en tegelijk de productiviteit en de vooruitgang van de monteurs te maximaliseren.   

De inhoud is al beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans en er zullen nog meer talen volgen. De video die u nodig hebt voor het voertuig dat u zoekt, is slechts een klik verwijderd.  Hiermee is Autodata de vertrouwde partner van reparatiewerkplaatsen om hun bedrijf klaar te maken voor de EV-uitdaging van de toekomst.

Share this article: